Hva kreves for å selge kosmetiske produkter lovlig?
Natursalver |27/01, 2024
Trodde du at det bare er å sette sammen et produkt på kjøkkenet også selge det via facebook?
Det trodde jeg også i starten, men den historien kommer en annen gang, nå skal jeg heller fortelle deg litt om hva som kreves for å lovlig kunne selge kosmetiske produkter (her kommer alt du smører eller som kommer i kontakt med kroppen inn, inkludert såpe, badebombe og mer.)
Først må du ha et produkt, selvfølgelig.
Dette betyr at du må ha en oppskrift som du følger hver gang du produserer dette produktet og du må vite hvor du ønsker å handle emballasje og ingredienser fra.
For når du har sertifisert et produkt kreves det at du bruker samme leverandør/ merke på emballasjen og ingrediensene dine.
For å ta et eksempel: Jeg bruker ekstra virgin olivenolje i mine salver, jeg må derfor bruke samme merke hele tiden.
Hvis jeg ser at en annen butikk selger en EVO som er billigere men et annet merke så må jeg faktisk få sertifisert produktet helt på nytt.
Når du så alt på stell må produktet godkjennes, eller sertifiseres som det også kalles.
Det betyr at du må sende inn oppskriften din og all informasjon om ingrediensene du bruker til et firma som er godkjent for å sertifisere kosmetiske produkter.
DETTE er EN av grunnene til at det er så dyrt med blant annet mine produkter.
For, en slik godkjenning kan koste alt fra 1000 kroner (hvis du gjør mye av jobben selv og velger et utenlands firma) eller 4000 kroner som jeg betalte da jeg valgte et norsk firma som gjorde mye av papirarbeidet for meg.
For å avklare en liten ting, selv om ringblomst salven er sertifisert og den inneholder ringblomst olje, så kan ikke jeg selge ringblomst massasje-olje uten å sertifisere det produktet også.
Det vil si at jeg som nå har 20 ulike produkter (hvis jeg har telt riktig) har betalt 80 000 kroner i sertifiseringer.
Når produktet ditt er sertifisert må du registrere det i CPNP registeret og fikse riktig innholdsfortegnelse (som skal inneholde INCI navn blant annet).
I Norge må du også melde inn til mattilsynet at du produserer kosmetikk.
Hvorfor er det egentlig så viktig med denne sertifiseringen da?
Den blir først og fremst gjort for deg som er kunde og som skal bruke produktene.
For under sertifiseringen går en bio ingeniør igjennom hver eneste ingrediens, mengde av hver ingrediens og virkestoffene i ingrediensene.
Ut i fra denne informasjonen kan hun/han da se om produktet er forventet å være trygt i bruk, må ha noen advarsler slik som å unngå øyne/munn, kan virke allergifremkallende, ikke bør brukes av barn eller om det er for høy konsentrasjon av f.eks eteriske oljer eller andre stoffer.
Ta problemfri salven som et eksempel, når jeg sendte inn oppskriften min første gang fikk jeg tilbake at den ikke burde brukes på barn under 3 år grunnet for mye neem olje.
Jeg og firmaet jeg brukte hadde da en dialog der vi justerte ned neem oljen til en forsvarlig mengde da dette produktet først og fremst var beregnet på barn.
Slik beholdt vi effekten av salven samtidig som den ble trygg i bruk for mindre barn også.
Så hvordan kan du som kunde lettest luke ut hvilken bedrift som selger lovlig og hvilken bedrift som ikke har tatt seg bryet med å sertifisere produktene sine?
- Pris, hvis produktet er veldig billig og kommer fra en liten bedrift er sjansen stor for at det ikke er sertifisert.
En seriøs, liten bedrift vil ikke ha noe fortjeneste på en ringblomst salve som koster 100 kroner dersom den er sertifisert.
- Ingrediens listen (på produktet) står kun på norsk, dette er ikke lov i følge lovverket da ingrediensene skal stå med INCI navn (de greske navnene ingen egentlig forstår), de kan OGSÅ stå på norsk men da i tillegg til INCI.